top of page

Kuvaus kohtukuoleman kohdanneille

Sain taannoin yhteydenoton eräältä äidiltä, joka on menettänyt lapsensa ennenaikaisessa synnytyksessä. Tämä äiti kertoi, kuinka suuri merkitys vauvan kuvilla ajan saatossa on ja miten paljon voisi jollekin perheelle tulevaisuudessa olla lohduksi kauniit kuvat syntyneestä enkelivauvasta, mikäli löytyisi kuvaaja tarjoamaan kuvauspalvelua kohtukuoleman kohdanneille vanhemmille.

Omia voimavaroja puntaroituani päätin ryhtyä tämän palvelun tarjoajaksi suurimpana motivaattorinani se lohtu, jonka työni voi jollekin perheelle antaa. Saan tuskin työurani aikana tehdä toista mitään niin merkityksellistä työtä.

Tänään istuin alas Tyksin naistenklinikan hallinnossa kolmen hienon hoitajan kanssa, jotka kertoivat millainen tapahtumasarja käytännössä seuraa, kun vanhemmille kerrotaan suru-uutinen kohtuun menehtyneestä vauvasta aina vauvan syntymään asti, hyvästelyihin ja siitä eteenpäin.

Päädyimme siihen lopputulokseen hoitohenkilökunnan kokemuspohjan perusteella, että kuvaukset tarjotaan vain ja ainoastaan vanhempien aloitteesta, jos heillä on mahdollisuus ylipäänsä pohtia vauvan kuvausta synnytyksen jälkeen käynnistyksen pitkittyessä. Osa vanhemmista esittää heti alkuun toiveensa saada muistoksi vauvasta kaiken mahdollisen, kun taas valtaosalle kaiken asiaan liittyvän käsittely on tuskallista ja vaikeaa, mahdotontakin.

Olen onnellinen, että synnytyssairaalan henkilökunta suhtautuu myönteisesti tarjoamaani palveluun ja he haluavatkin tukea vanhempia kaikissa mahdollisissa päätöksissä, joista voisi olla suruprosessin käsittelyssä apua.

Tätä palvelua ei markkinoida, eikä mainosteta lukuunottamatta blogiani, jossa avaan teille valokuvaustyössä heränneitä ajatuksiani. Ajan kuluessa sitten tietoisuus palvelusta lisääntyy.

Kuvauksen päätin tehdä veloituksetta kohtukuoleman kohdanneille. Minusta kaiken lohdun tulisi olla näille vanhemmille ilmaista.

Tahtoisin vielä kertoa, kuinka onnellinen ja otettukin olen siitä kunniasta, että saan kiertää kuvaamassa juuri maailmaan syntyneitä vauvoja niin herkässä ja intiimissä tilanteessa, kun vanhemmat vasta tutustuvat lapseensa. Lisäksi tämänpäiväinen palaveri avasi silmiäni entisestään huomioimaan, kuinka arvokasta työtä Tyksin synnytyssalin ja -vuodeosastojen henkilökunta tekee hoitaessaan sekä vauvaa, että synnyttävää äitiä ja tukiessaan vanhempien hyvinvointia kaikenlaisten synnytysten yhteydessä ja sen jälkeen.

Herkistyyhän tässä. Voisi ehkä joku jörömpikin herkistyä.

bottom of page